ЙМОВІРНІСНА МОДЕЛЬ ПОТОКУ ІОНІВ КРІЗЬ МЕМБРАНУ

Автор(и)

  • Олег Владимирович Тоніца Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Ірина Василівна Сердюк Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Оксана Анатоліївна Геляровська Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Наталя Тимофіївна Процай Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine
  • Едуард Віталійович Василець Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2222-0631.2022.01.13

Ключові слова:

електромагнітне поле, електротранспортний ланцюг, електричне поле атмосфери, цикл дихання Кребса, мембрана мітохондрії, електрохімічний потенціал іонів

Анотація

Пропонується дослідження якісного впливу електромагнітних полів на мембрану тканини рослин для збереження і доставки їх в свіжому вигляді до кінцевого споживача. Впливу електромагнітних полів на мембрану клітини були піддані плоди яблук, які мають форму сфери. Україна − промислово-аграрна країна з переважно сировинним виробництвом. Вона є одним із провідних експортерів деяких різновидів сільськогосподарської продукції. Велика кількість родючих земель нашої країни створює передумови для того, щоб Україна була повноправним експор­тером сільськогосподарських товарів у країни Європи і світу. При цьому виникає дві основні проблеми − виробництво якісних сільськогосподарських продуктів фермерами та їх збереження протягом тривалого часу в свіжому вигляді. Дуже важливо, щоб кінцевий споживач отримував продукт свіжим і смачним.

Актуальним є питання допомоги у збереженні свіжості продукту для кінцевого споживача. Для отримання свіжого продукту найчастіше використовують спосіб заморозки і збереження його при температурі нижче мінус  за Цельсієм. Проте такий метод не підходить, коли йдеться про свіжі фрукти. Тому об’єктом дослідження для низки вчених став вплив на процес збереження плодово-ягідної продукції зовнішніх електромагнітних полів. Було встановлено, що для збереження свіжості продукту є важливим мембранний потенціал клітини в момент фізіологічного спокою. Саме в цей момент обмін речовин знаходиться в рівновазі. При цьому використовується цикл дихання Кребса, який був відкритий для тварин, але пізніше був доведений і в рослин. Питання дослідження якісного впливу електромагнітних полів на мембрану тканини рослин з метою збереження і доставки їх в свіжому вигляді до кінцевого споживача є дуже важливим і актуальним (наприклад, можна піддати плоди яблук, які мають форму сфери, впливу електромагнітних полів на мембрану клітини).

Найбільш важливим фактором, який впливає на процеси росту і розвитку рослин, є світло, його напрямок, а також його якісні та кількісні характеристики. Проте, існують ще два фактори зовнішнього середовища, яким досі не надавалось великого значення і які не завжди враховуються при аналізі фізіології організму рослин. Мова йде про електричне поле атмосфери та електромагнітне поле Землі. Слід враховувати також можливий вплив (як позитивний, так і негативний) штучних зовнішніх електромагнітних полів на плоди фруктів. Електрофізичні характеристики даних полів визначають результат цього впливу. Це − напруженість, частота, спосіб модуляції, експозиція і таке інше.

Запропоновано методи ефективного збереження сільськогосподарської продукції, засновані на наявності в контейнері, в якому зберігаються фрукти, зовнішнього електромагнітного поля надвисоких частот з частотою діапазону 33,5 – 36 ГГц, що створює здатність блокувати канали руху іонів і збільшує термін зберігання фруктів майже в сім разів.

Посилання

Titova N., Pirotti A., Pirotti E., Manicheva N., Romanyuk S. Mathematical model for determining the interval electromagnetic fields in a small fish (whitebait). Proceedings of Odessa Polytechnic University. 2020, Issue 3(62), pp. 113–118.

Pirotti E. L., Otdel'nov V. A. Modelirovanie raspredeleniya elektromagnitnogo polya v malykh biologicheskikh sferakh [Modeling distribution of electromagnetic field in small biological spheres]. Vestnik NTU "KhPI" [Bulletin of NTU “KhPI”]. 2007, no. 41, pp. 17–21.

Titova N. V. Analiz informaciyny`kx protsesiv u biologichny`kh ob"yektax pid vplyvom zovnishnikh elektromagnitnykh poliv. Problemy informatyzatsiyi [Analysis of information processes in biological object submitted to the impact of external electromagnetic fields. Informatization problems]. Materialy 4-yi mizhnarodnoyi naukovo-tekhnichnoyi konferentsiyi, Kyiv, 9–10 kvitnya 2015 [Proceedings of the 4-th International Scientific and Technical Conference, Kyiv, 9 – 10 April 2015]. Kyiv, Derzhavnyy universytet telekomunikatsiy Publ. 79 p.

Titova N. V. Vyrishennya zadachi pro rozsiyuvannya plaskoyi khvyli na biologichnomu ob"yekti. [Solving the problem of dispersion of a plane wave on a biological object]. In Informatsiyni upravlyayuchi systemy i tekhnologiyi. T. II. : monografiya [ In Information managing systems and technologies. Vol. II : monograph]. Berdyansk, Publ. Tkachuk O. V., 2015. 256 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-13